ထမနဲ ထိုးနည္း
ထမနဲ အခ်ိဳး
ဒီအခ်ိဳးဟာ ေရွးျမန္မာလူႀကီးမ်ား လက္ဆင့္ကမ္းလာတဲ့ အခ်ိဳးျဖစ္သလို ဆရာမႀကီးခင္ခင္ထူးရဲ ့မအိမ္ကံ၀တၳဳ ထဲမွာလည္း ေဖာ္ျပထားတာေတြ ့ရပါတယ္။
(၁) ေကာက္ညွင္းဆန္....... (၄) ျပည္
(၂ ) ေျမပဲ....................... (၈၀) က်ပ္သား
(၃) ႏွမ္းဆီ(သို ့)ေျမပဲဆီ.... (၁)ပိႆာ
(၄) ႏွမ္းေစ့( မဲ+အျဖဴ )...... (၃၂) က်ပ္သား
(၅) အုန္းသီးစိတ္.............. (၂၀) က်ပ္သား
(၆) ဆား......................... (၇) က်ပ္သား
(၇) ခ်င္း.......................... (၁၅) က်ပ္သား
ဒီအခ်ိဳးဟာ ေရွးျမန္မာလူႀကီးမ်ား လက္ဆင့္ကမ္းလာတဲ့ အခ်ိဳးျဖစ္သလို ဆရာမႀကီးခင္ခင္ထူးရဲ ့မအိမ္ကံ၀တၳဳ ထဲမွာလည္း ေဖာ္ျပထားတာေတြ ့ရပါတယ္။
(၁) ေကာက္ညွင္းဆန္....... (၄) ျပည္
(၂ ) ေျမပဲ....................... (၈၀) က်ပ္သား
(၃) ႏွမ္းဆီ(သို ့)ေျမပဲဆီ.... (၁)ပိႆာ
(၄) ႏွမ္းေစ့( မဲ+အျဖဴ )...... (၃၂) က်ပ္သား
(၅) အုန္းသီးစိတ္.............. (၂၀) က်ပ္သား
(၆) ဆား......................... (၇) က်ပ္သား
(၇) ခ်င္း.......................... (၁၅) က်ပ္သား
ထမနဲမထိုးခင္ ေကာက္ညွင္းဆန္ေတြကို ေရေဆးၿပီး အနည္းဆုံး (၃) နာရီခန္ ့ႀကိဳတင္ေရစိမ္ထားရပါမယ္။
ေျမပဲေတြကို ေလွာ္ၿပီး အခြံေတြ ေျပာင္စင္ေနေအာင္ သန္ ့စင္ပါ ။
၂ ျခမ္းကြဲသြားေအာင္ လက္ဖေနာင့္ေလးနဲ ဖိလွိမ့္ထားေပးပါ။ (အလြယ္သုံး ေျမပဲဆားေလွာ္ေတြ မသုံးပါႏွင့္ )
ႏွမ္းေတြကိုလည္း သန္ ့စင္ၿပီး(လိုအပ္ပါက) ေလွာ္ထားပါ။
အုန္းသီးေတြကို အေနေတာ္ ပါးပါးလွီးစိတ္ပါ ၊ ေၾကာ္ၿပီးထည့္မယ္ဆိုရင္ ေနပူမွာ(၃)နာရီေလာက္ ဇကာႏွင့္ ျဖန္ ့လွန္းထားပါ။
ခ်င္းေတြကို အခြံခြာ ေရေဆးၿပီး မွ်င္မွ်င္ေလးေတြလွီးပါ။
ေရစိမ္ထားတဲ့ ေကာက္ညွင္းေတြကို ဇကာႏွင့္ ေရစင္ေအာင္ စစ္ထားပါ။
ပထမဆုံး မိုးၿဗဲဒယ္မွာ ဆီကိုအပူေပးၿပီး အုန္းသီးေတြကို ေရႊအိုေရာင္ရေအာင္ ေၾကာ္ၿပီး ဆီစစ္ထားပါ ။
ထိုဆီထဲမွာပဲ ခ်င္းကို ဆီသတ္ပါ။
အနံ ့ေမႊးၿပီး ႏြမ္းလာလွ်င္ ေရစစ္ထားတဲ့ ေကာက္ညွင္းဆန္ေတြ ထည့္ေပါင္းကာ သစ္သားေယာင္းမ အရွည္ႏွင့္ ေမႊေပးပါ။ ( ေၾကာ္ခ်င္ဟန္ျပဳပါ )
ဆီနဲ ့ေတြ ့ၿပီး ေကာက္ညွင္းေတြ အေၾကာတင္းသြားၿပီဆိုမွ ဆားျဖင့္ အရသာသြင္းပါ။
ေကာက္ညွင္းဆန္အထက္ ေရလက္၂ ဆစ္ခန္ ့ထည့္ၿပီး စေကာႀကီးႀကီးမ်ားကို လက္ကိုင္ကြင္းတပ္ထားေသာ အဖုံးမ်ားႏွင့္ ဖုံးထားပါ ။
ေရမခမ္းခင္အထိေတာ့ (၁၀ )မိနစ္ တစ္ခါေလာက္ ေယာင္းမႏွင့္ ႏွံ ့ေအာင္ ေမႊေပးရပါမယ္။
ေရခမ္းသြားၿပီဆိုရင္ေတာ့ မီးေတာက္ေတြကို ေလွ်ာ့ခ်ၿပီး ငွက္ေပ်ာဖက္အုပ္အဖုံး၊ ဖုံးကာႏွပ္ေပးရပါမယ္။
ကၽြမ္းက်င္သူတစ္ဦးက စမ္းသပ္ၿပီးလို ့နပ္ၿပီဆိုမွ သစ္သားေယာင္းမ ကိုင္ၿပီး ေမႊသူ၂ ဦးရဲ ့ေယာင္းမအရင္းကေန ကိုင္ၿပီး ေကာက္ညွင္းေတြကို ပြတ္ေခ်ေပးရပါတယ္( ထိုအလယ္လူေနရာကို ထမနဲကြ်မ္းက်င္သူ အိုးသူႀကီးမ်ား တာ၀န္ယူတာမ်ားပါတယ္ )
ထိုအခ်ိန္မွပဲ အိုးသူႀကီး ညႊန္ၾကားခ်က္အတိုင္း ႏွမ္း ၊ ေျမပဲ ၊ အုန္းသီးေၾကာ္(သို ့)အစိမ္းမ်ားကို ထည့္ကာ သမသြားေအာင္ နယ္ေပးပါမွ ေကာင္းမြန္တဲ့ ထမနဲကို ရရိွတာ ျဖစ္ပါတယ္။
ႏွစ္စဥ္ အိမ္မွာထမနဲ ထိုးေတာ့ မိုးၿဗဲဒယ္ႀကီးေတြ တည္ဖို ့ေျမႀကီးကို တြင္းတူးၿပီး အုတ္နီခဲမ်ားနဲ ့ ခေနာက္ဆိုင္ ျပဳလုပ္ကာ မီးဖို (ယာယီ ျပဳလုပ္တတ္ပါတယ္)
ဒီလိုျပဳလုပ္တာဟာ မီးအရိွန္ေၾကာင့္ လူပင္ပန္းမႈကို သက္သာေစသလို ေလတိုက္ႏႈန္းေတြေၾကာင့္ မီးညြန္ ့ေတြ မလႈပ္ရွားေစပဲ ထိေရာက္တဲ့ အပူရိွန္ကို ရရိွေစတယ္လို ့ဆိုပါတယ္။
နယ္တဲ့အခ်ိန္လည္း ထိုကၽြင္းမ်ိဳးမွာ ျပဳလုပ္ေလ့ရိွပါတယ္။ နယ္တဲ့အခ်ိန္မွာလည္း ဒယ္အိုးေအာက္ေျခၿငိမ္ၿပီး ေယာင္းမကိုင္သူေရာ ႀကိတ္ေခ်သူကိုပါ သက္သာေစသလို မုန္ ့ကိုလည္း မိမိလိုခ်င္တဲ့ အေနအထား
ေရာက္တယ္လို ့ထမနဲအိုးသူႀကီးမ်ားထံမွ မွတ္သားဖူးပါတယ္။
Source: ဟင္းခ်က္နည္းမ်ား
ေျမပဲေတြကို ေလွာ္ၿပီး အခြံေတြ ေျပာင္စင္ေနေအာင္ သန္ ့စင္ပါ ။
၂ ျခမ္းကြဲသြားေအာင္ လက္ဖေနာင့္ေလးနဲ ဖိလွိမ့္ထားေပးပါ။ (အလြယ္သုံး ေျမပဲဆားေလွာ္ေတြ မသုံးပါႏွင့္ )
ႏွမ္းေတြကိုလည္း သန္ ့စင္ၿပီး(လိုအပ္ပါက) ေလွာ္ထားပါ။
အုန္းသီးေတြကို အေနေတာ္ ပါးပါးလွီးစိတ္ပါ ၊ ေၾကာ္ၿပီးထည့္မယ္ဆိုရင္ ေနပူမွာ(၃)နာရီေလာက္ ဇကာႏွင့္ ျဖန္ ့လွန္းထားပါ။
ခ်င္းေတြကို အခြံခြာ ေရေဆးၿပီး မွ်င္မွ်င္ေလးေတြလွီးပါ။
ေရစိမ္ထားတဲ့ ေကာက္ညွင္းေတြကို ဇကာႏွင့္ ေရစင္ေအာင္ စစ္ထားပါ။
ပထမဆုံး မိုးၿဗဲဒယ္မွာ ဆီကိုအပူေပးၿပီး အုန္းသီးေတြကို ေရႊအိုေရာင္ရေအာင္ ေၾကာ္ၿပီး ဆီစစ္ထားပါ ။
ထိုဆီထဲမွာပဲ ခ်င္းကို ဆီသတ္ပါ။
အနံ ့ေမႊးၿပီး ႏြမ္းလာလွ်င္ ေရစစ္ထားတဲ့ ေကာက္ညွင္းဆန္ေတြ ထည့္ေပါင္းကာ သစ္သားေယာင္းမ အရွည္ႏွင့္ ေမႊေပးပါ။ ( ေၾကာ္ခ်င္ဟန္ျပဳပါ )
ဆီနဲ ့ေတြ ့ၿပီး ေကာက္ညွင္းေတြ အေၾကာတင္းသြားၿပီဆိုမွ ဆားျဖင့္ အရသာသြင္းပါ။
ေကာက္ညွင္းဆန္အထက္ ေရလက္၂ ဆစ္ခန္ ့ထည့္ၿပီး စေကာႀကီးႀကီးမ်ားကို လက္ကိုင္ကြင္းတပ္ထားေသာ အဖုံးမ်ားႏွင့္ ဖုံးထားပါ ။
ေရမခမ္းခင္အထိေတာ့ (၁၀ )မိနစ္ တစ္ခါေလာက္ ေယာင္းမႏွင့္ ႏွံ ့ေအာင္ ေမႊေပးရပါမယ္။
ေရခမ္းသြားၿပီဆိုရင္ေတာ့ မီးေတာက္ေတြကို ေလွ်ာ့ခ်ၿပီး ငွက္ေပ်ာဖက္အုပ္အဖုံး၊ ဖုံးကာႏွပ္ေပးရပါမယ္။
ကၽြမ္းက်င္သူတစ္ဦးက စမ္းသပ္ၿပီးလို ့နပ္ၿပီဆိုမွ သစ္သားေယာင္းမ ကိုင္ၿပီး ေမႊသူ၂ ဦးရဲ ့ေယာင္းမအရင္းကေန ကိုင္ၿပီး ေကာက္ညွင္းေတြကို ပြတ္ေခ်ေပးရပါတယ္( ထိုအလယ္လူေနရာကို ထမနဲကြ်မ္းက်င္သူ အိုးသူႀကီးမ်ား တာ၀န္ယူတာမ်ားပါတယ္ )
ထိုအခ်ိန္မွပဲ အိုးသူႀကီး ညႊန္ၾကားခ်က္အတိုင္း ႏွမ္း ၊ ေျမပဲ ၊ အုန္းသီးေၾကာ္(သို ့)အစိမ္းမ်ားကို ထည့္ကာ သမသြားေအာင္ နယ္ေပးပါမွ ေကာင္းမြန္တဲ့ ထမနဲကို ရရိွတာ ျဖစ္ပါတယ္။
ႏွစ္စဥ္ အိမ္မွာထမနဲ ထိုးေတာ့ မိုးၿဗဲဒယ္ႀကီးေတြ တည္ဖို ့ေျမႀကီးကို တြင္းတူးၿပီး အုတ္နီခဲမ်ားနဲ ့ ခေနာက္ဆိုင္ ျပဳလုပ္ကာ မီးဖို (ယာယီ ျပဳလုပ္တတ္ပါတယ္)
ဒီလိုျပဳလုပ္တာဟာ မီးအရိွန္ေၾကာင့္ လူပင္ပန္းမႈကို သက္သာေစသလို ေလတိုက္ႏႈန္းေတြေၾကာင့္ မီးညြန္ ့ေတြ မလႈပ္ရွားေစပဲ ထိေရာက္တဲ့ အပူရိွန္ကို ရရိွေစတယ္လို ့ဆိုပါတယ္။
နယ္တဲ့အခ်ိန္လည္း ထိုကၽြင္းမ်ိဳးမွာ ျပဳလုပ္ေလ့ရိွပါတယ္။ နယ္တဲ့အခ်ိန္မွာလည္း ဒယ္အိုးေအာက္ေျခၿငိမ္ၿပီး ေယာင္းမကိုင္သူေရာ ႀကိတ္ေခ်သူကိုပါ သက္သာေစသလို မုန္ ့ကိုလည္း မိမိလိုခ်င္တဲ့ အေနအထား
ေရာက္တယ္လို ့ထမနဲအိုးသူႀကီးမ်ားထံမွ မွတ္သားဖူးပါတယ္။
Source: ဟင္းခ်က္နည္းမ်ား
MYKA Ecommerce
www.myka.com.mm
www.myka.com.mm
No comments:
Post a Comment