မိုးကုတ္ဒံေပါက္
အစိမ္းေဖာက္၊ အက်က္ေဖာက္ ဆိုတာကေတာ့ ၾကက္သားဟင္းအေပၚ မူတည္ၿပီး ကြဲျပားသြားတာပါ။
ၾကက္သားအစိမ္းကို ထမင္းထဲအုံၿပီး ေဖာက္ျခင္းမ်ိဳးကို အစိမ္းေဖာက္လို႔ေခၚပါတယ္။ ၾကက္သားဟင္း သီးသန္႔ခ်က္တာမ်ိဳးကိုေတာ့ အက်က္ေဖာက္လို႔ ေခၚဆိုၾကပါတယ္။
ၾကက္သားဒံေပါက္ (အစိမ္းေဖာက္)
လူ (၁၅) ေယာက္စာ
လူ (၁၅) ေယာက္စာ
ၾကက္သားဟင္းအတြက္ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
ျမန္မာၾကက္ေပါင္ (သို႔) ရင္ပုံသားေရာရာ ........(၁၆) ခု
ၾကက္သြန္နီ ..................... ၅၀ သား
ခ်င္း+ ၾကက္သြန္ျဖဴ ............. (၁၅) က်ပ္သား
ဒံေပါက္မဆလာ ................. အနည္းငယ္
နႏြင္း+အေရာင္တင္မႈန္ ့ ...... အနည္းငယ္
ဒိန္ခ်ဥ္ ............................... ၃ ဇြန္း
ၾကက္သြန္နီ ..................... ၅၀ သား
ခ်င္း+ ၾကက္သြန္ျဖဴ ............. (၁၅) က်ပ္သား
ဒံေပါက္မဆလာ ................. အနည္းငယ္
နႏြင္း+အေရာင္တင္မႈန္ ့ ...... အနည္းငယ္
ဒိန္ခ်ဥ္ ............................... ၃ ဇြန္း
ဒံေပါက္အတြက္ ၾကက္သားကို တစ္ပြဲစာတစ္ခု ျဖစ္ေစရန္ ၅၀ က်ပ္သားထက္ မပိုေသာ ၾကက္သားကို ဝယ္ယူၿပီး ေပါင္၂ ခု ရင္ပုံ ၂ ခုရေအာင္ ျခမ္းပါ။
ၾကက္သားအတြက္ ၾကက္သြန္နီအႂကြပ္ ေၾကာ္ၿပီး ေခ်ပါ။
၀ယ္ယူလာတဲ့ ၾကက္သားေတြကို သန္႔စင္ၿပီး ဇကာတစ္ခုမွာထည့္၊ အေပၚကအေလး
ခ်ိန္ရိွတဲ့ ပစၥည္းတစ္ခုခုနဲ႔ဖိၿပီး ေရစစ္ထားေပးရပါမယ္။
ေရကုန္စင္ေအာင္ စစ္ၿပီးတာနဲ႔ ခ်င္း+ ၾကက္သြန္ျဖဴေထာင္းအေရာ၊ ဆား ၊ ဒိန္ခ်ဥ္၊ ပာင္းခတ္မႈန္႔ ၊ နႏြင္း၊ အေရာင္တင္မႈန္႔၊ မဆလာတို႔ႏွင့္ ေရာနယ္ၿပီး အနည္းဆုံး နာရီ၀က္ေလာက္ ႏွပ္ထားေပးပါ။
ၾကက္သားအတြက္ ၾကက္သြန္နီအႂကြပ္ ေၾကာ္ၿပီး ေခ်ပါ။
၀ယ္ယူလာတဲ့ ၾကက္သားေတြကို သန္႔စင္ၿပီး ဇကာတစ္ခုမွာထည့္၊ အေပၚကအေလး
ခ်ိန္ရိွတဲ့ ပစၥည္းတစ္ခုခုနဲ႔ဖိၿပီး ေရစစ္ထားေပးရပါမယ္။
ေရကုန္စင္ေအာင္ စစ္ၿပီးတာနဲ႔ ခ်င္း+ ၾကက္သြန္ျဖဴေထာင္းအေရာ၊ ဆား ၊ ဒိန္ခ်ဥ္၊ ပာင္းခတ္မႈန္႔ ၊ နႏြင္း၊ အေရာင္တင္မႈန္႔၊ မဆလာတို႔ႏွင့္ ေရာနယ္ၿပီး အနည္းဆုံး နာရီ၀က္ေလာက္ ႏွပ္ထားေပးပါ။
ဒံေပါက္ထမင္းအတြက္ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°
ေတာင္ႀကီး ဆန္ေကာင္းေကာင္း (သို႔) ဘာမစတီဆန္လုံးရွည္........... ၁ ျပည္
ၾကက္သြန္နီ ................ ၇၀ က်ပ္သား
ဒန္ေပါက္မဆလာ ........... ၅ ဇြန္း
(စပ္ၿပီးသားမရိွက နံနံေစ့၊ ဇီယာေစ့၊ ေလညွင္း ၊ ဖာလာ၊ နာနတ္ပြင့္မ်ားကို ေလွာ္ၿပီး ေရာေထာင္းႏိူင္ )
ႏို ့စိမ္း ....................... ၂ ဗူး
သၾကား .................... ၁၅ က်ပ္သား
ဆား ......................... သင့္ရုံ
ပဲစိမ္း ......................... ၂ ဗူး
သီဟိုဠ္ေစ့ + စပ်စ္ေျခာက္ ..... (၃၀) သား
ကရေဝးရြက္ ............. ၅ ရြက္
သစ္ၾကပိုးေခါက္ ......... ၃ ခု
ေလးညႇင္း + ဖာလာေစ့ .... အနည္းငယ္စီ
စားသုံးေသာအေရာင္ (လိေမၼာ္) အနည္းငယ္
ေထာပတ္( သို႔) ဂီး ...... ၂၀က်ပ္သား
°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°
ေတာင္ႀကီး ဆန္ေကာင္းေကာင္း (သို႔) ဘာမစတီဆန္လုံးရွည္........... ၁ ျပည္
ၾကက္သြန္နီ ................ ၇၀ က်ပ္သား
ဒန္ေပါက္မဆလာ ........... ၅ ဇြန္း
(စပ္ၿပီးသားမရိွက နံနံေစ့၊ ဇီယာေစ့၊ ေလညွင္း ၊ ဖာလာ၊ နာနတ္ပြင့္မ်ားကို ေလွာ္ၿပီး ေရာေထာင္းႏိူင္ )
ႏို ့စိမ္း ....................... ၂ ဗူး
သၾကား .................... ၁၅ က်ပ္သား
ဆား ......................... သင့္ရုံ
ပဲစိမ္း ......................... ၂ ဗူး
သီဟိုဠ္ေစ့ + စပ်စ္ေျခာက္ ..... (၃၀) သား
ကရေဝးရြက္ ............. ၅ ရြက္
သစ္ၾကပိုးေခါက္ ......... ၃ ခု
ေလးညႇင္း + ဖာလာေစ့ .... အနည္းငယ္စီ
စားသုံးေသာအေရာင္ (လိေမၼာ္) အနည္းငယ္
ေထာပတ္( သို႔) ဂီး ...... ၂၀က်ပ္သား
ပထမဆုံး ၾကက္သြန္နီကို အႂကြပ္ေၾကာ္ၿပီး ေခ်ထားပါ။
စပ်စ္ေစ့ ၊ သီဟိုဠ္ေစ့ တို႔ကိုလဲေၾကာ္ၿပီး ဆီစစ္ထားပါ။
ပဲစိမ္းလုံး လတ္လတ္ဆတ္ဆတ္ဆိုရင္ေတာ့ ျပဳတ္ၿပီး ေရစစ္ထားပါ။ အသင့္သုံးဗူးဆိုရင္ေတာ့ ျပဳတ္စရာမလိုပဲ ေရစစ္ထား႐ုံပါ။
ဆန္ကို ေရေဆးၿပီး ဇကာတစ္ခုႏွင့္ စစ္ထားပါ။
ပထမဆုံး မီးျပင္းျပင္းမွာ ဒန္အိုးႀကီးႀကီး တစ္လုံးျဖင့္ ေရေႏြးတည္ပါ။
သစ္ၾကပိုးေခါက္၊ ဖာလာ+ေလးညႇင္းႏွင့္ ကရေဝးရြက္တို႔ကို ထည့္ျပဳတ္ပါ။
ေရေႏြးဆူၿပီဆိုလွ်င္ ေဆးထားေသာ ဆန္ေတြကို ထည့္ျပဳတ္ပါ။ ခ်က္ခ်င္း သစ္သားေယာင္းမျဖင့္ ေမႊေပးပါ။
ဆန္တစ္၀က္က်က္ေလာက္ အေရာက္မွာ ဇကာျဖင့္ ျပန္စစ္ယူပါ။
ျပင္ဆင္ထားတဲ့ အိုးအတြင္းကို ငွက္ေပ်ာရြက္ေတြ ခင္းေပးၿပီး စပ်စ္ေစ့ေၾကာ္ထားတဲ့ ဆီအနည္းငယ္ ေလာင္းေပးပါ။
ေရေႏြးေဖ်ာထားတဲ့ ဆန္ကို ၅ပုံ ၁ပုံခန္႔ ျဖန္႔ခင္းပါ။
အရသာႏွပ္ထားတဲ့ ၾကက္သားေတြကို စီထည့္ပါ။ ေခ်ထားတဲ့ ၾကက္သြန္နီေၾကာ္ေတြ ျဖန္႔ခင္းပါ။
ေနာက္ထပ္ ေရေႏြးေဖ်ာထားတဲ့ ဆန္ ၁ ပုံျဖန္႔ခင္းပါ။
ၾကက္သြန္နီေၾကာ္၊ မဆလာ ၊ သီပာိုဠ္ေစ့ေၾကာ္၊ စပ်စ္ေျခာက္၊ ေထာပတ္၊ ပဲစိမ္း၊ ဆား၊ သၾကား၊ ႏို႔ဆီတို႔ကိုလည္း (၃) ပုံ တစ္ပုံစီ ျဖန္႔ထည့္ပါ။
ထိုနည္းအတိုင္း ၃ လႊာၿပဳလုပ္ပါ။
ေရေႏႊးေဖ်ာထားေသာ ဆန္မ်ားအေငြ႕မကုန္ခင္ အျမန္ျပဳလုပ္ဖို႔ လြန္စြာ အေရးႀကီးပါသည္။
အဖုံးကို လုံေအာင္ေသခ်ာစြာဖုံးၿပီး အေပၚမီး (၂) ဆ ၊ေအာက္မီး (၅) ဆႏွင့္ ထမင္းမ်ားႏွပ္သည္အထိ ႏွပ္ထားေပးရပါမည္။
မီးအပူခ်ိန္ကို လိုအပ္သလို အတိုးအေလွ်ာ့ ျပဳလုပ္ပါ။
ထမင္းလုံး၀ႏူးႏွပ္သြားလွ်င္ သစ္သားေယာင္းမႏွစ္ေခ်ာင္းျဖင့္ သမေအာင္ ေမႊေပးပါ။
စပ်စ္ေစ့ ၊ သီဟိုဠ္ေစ့ တို႔ကိုလဲေၾကာ္ၿပီး ဆီစစ္ထားပါ။
ပဲစိမ္းလုံး လတ္လတ္ဆတ္ဆတ္ဆိုရင္ေတာ့ ျပဳတ္ၿပီး ေရစစ္ထားပါ။ အသင့္သုံးဗူးဆိုရင္ေတာ့ ျပဳတ္စရာမလိုပဲ ေရစစ္ထား႐ုံပါ။
ဆန္ကို ေရေဆးၿပီး ဇကာတစ္ခုႏွင့္ စစ္ထားပါ။
ပထမဆုံး မီးျပင္းျပင္းမွာ ဒန္အိုးႀကီးႀကီး တစ္လုံးျဖင့္ ေရေႏြးတည္ပါ။
သစ္ၾကပိုးေခါက္၊ ဖာလာ+ေလးညႇင္းႏွင့္ ကရေဝးရြက္တို႔ကို ထည့္ျပဳတ္ပါ။
ေရေႏြးဆူၿပီဆိုလွ်င္ ေဆးထားေသာ ဆန္ေတြကို ထည့္ျပဳတ္ပါ။ ခ်က္ခ်င္း သစ္သားေယာင္းမျဖင့္ ေမႊေပးပါ။
ဆန္တစ္၀က္က်က္ေလာက္ အေရာက္မွာ ဇကာျဖင့္ ျပန္စစ္ယူပါ။
ျပင္ဆင္ထားတဲ့ အိုးအတြင္းကို ငွက္ေပ်ာရြက္ေတြ ခင္းေပးၿပီး စပ်စ္ေစ့ေၾကာ္ထားတဲ့ ဆီအနည္းငယ္ ေလာင္းေပးပါ။
ေရေႏြးေဖ်ာထားတဲ့ ဆန္ကို ၅ပုံ ၁ပုံခန္႔ ျဖန္႔ခင္းပါ။
အရသာႏွပ္ထားတဲ့ ၾကက္သားေတြကို စီထည့္ပါ။ ေခ်ထားတဲ့ ၾကက္သြန္နီေၾကာ္ေတြ ျဖန္႔ခင္းပါ။
ေနာက္ထပ္ ေရေႏြးေဖ်ာထားတဲ့ ဆန္ ၁ ပုံျဖန္႔ခင္းပါ။
ၾကက္သြန္နီေၾကာ္၊ မဆလာ ၊ သီပာိုဠ္ေစ့ေၾကာ္၊ စပ်စ္ေျခာက္၊ ေထာပတ္၊ ပဲစိမ္း၊ ဆား၊ သၾကား၊ ႏို႔ဆီတို႔ကိုလည္း (၃) ပုံ တစ္ပုံစီ ျဖန္႔ထည့္ပါ။
ထိုနည္းအတိုင္း ၃ လႊာၿပဳလုပ္ပါ။
ေရေႏႊးေဖ်ာထားေသာ ဆန္မ်ားအေငြ႕မကုန္ခင္ အျမန္ျပဳလုပ္ဖို႔ လြန္စြာ အေရးႀကီးပါသည္။
အဖုံးကို လုံေအာင္ေသခ်ာစြာဖုံးၿပီး အေပၚမီး (၂) ဆ ၊ေအာက္မီး (၅) ဆႏွင့္ ထမင္းမ်ားႏွပ္သည္အထိ ႏွပ္ထားေပးရပါမည္။
မီးအပူခ်ိန္ကို လိုအပ္သလို အတိုးအေလွ်ာ့ ျပဳလုပ္ပါ။
ထမင္းလုံး၀ႏူးႏွပ္သြားလွ်င္ သစ္သားေယာင္းမႏွစ္ေခ်ာင္းျဖင့္ သမေအာင္ ေမႊေပးပါ။
ထိုသို႔ေမႊေနစဥ္အတြင္း လိေမၼာ္ေရာင္ေလးမ်ားရေအာင္ ဇြန္းေလးႏွင့္ ျဖန္႔ထည့္ေပးပါ။
ႏွံ႔ေအာင္ေမႊထားေပးတဲ့ ဒံေပါက္ထမင္းေတြကို အျခားအိုးတစ္လုံးသို႔ ေရႊ႔ေျပာင္းထည့္ပါ။
ၾကက္သားႏွပ္ထားတဲ့ ေအာက္ဆုံးလႊာကိုေရာက္ရင္ ထမင္းေတြကို ေျဖးညင္းစြာ ဖယ္႐ွားၿပီး
ၾကက္ေပါင္သား၊ ရင္ပုံသားေတြကို သီးသန္႔ထုတ္ယူထားပါ။
က်န္ထမင္းအားလုံးကို ျပန္ေရာၿပီး အပူရိွန္ရေစရန္ မီးရိွန္ေအးေအးမွာ ျပန္ႏွပ္ထားပါ။
ဘာလေခ်ာင္ေၾကာ္၊ အခ်ဥ္သုပ္၊ ခ်ဥ္ေပါင္ဟင္းရည္၊ တို႔စရာ (သခြား၊မုန္လာဥနီ၊ ပူဒီနံ) တို႔ျဖင့္ တြဲဖက္တည္ခင္းပါ။
Source: ဟင္းခ်က္နည္းမ်ား
ႏွံ႔ေအာင္ေမႊထားေပးတဲ့ ဒံေပါက္ထမင္းေတြကို အျခားအိုးတစ္လုံးသို႔ ေရႊ႔ေျပာင္းထည့္ပါ။
ၾကက္သားႏွပ္ထားတဲ့ ေအာက္ဆုံးလႊာကိုေရာက္ရင္ ထမင္းေတြကို ေျဖးညင္းစြာ ဖယ္႐ွားၿပီး
ၾကက္ေပါင္သား၊ ရင္ပုံသားေတြကို သီးသန္႔ထုတ္ယူထားပါ။
က်န္ထမင္းအားလုံးကို ျပန္ေရာၿပီး အပူရိွန္ရေစရန္ မီးရိွန္ေအးေအးမွာ ျပန္ႏွပ္ထားပါ။
ဘာလေခ်ာင္ေၾကာ္၊ အခ်ဥ္သုပ္၊ ခ်ဥ္ေပါင္ဟင္းရည္၊ တို႔စရာ (သခြား၊မုန္လာဥနီ၊ ပူဒီနံ) တို႔ျဖင့္ တြဲဖက္တည္ခင္းပါ။
Source: ဟင္းခ်က္နည္းမ်ား
www.myka.com.mm
No comments:
Post a Comment